Inici > Programació Cultural > Històric > Exposicions Temporals > Detalls - Exposició “Ressorgiment”
CatalàEspanyolFrancèsAnglès
 

Exposicions Temporals

Esdeveniment 

Títol:
Exposició “Ressorgiment”
Quan:
17.12.2016 - 17.12.2016
Categoria:
Exposició Temporal Històric

Descripció

Exposició  “Ressorgiment”

17 de desembre 2016 – 29 de gener 2017

 


 

El MUME acollirà a partir del 17 de desembre l’exposició “100 anys de Ressorgiment”, produïda per l’Ajuntament del Port de la Selva i que posa en valor la revista en català publicada a l’exili que més durada va tenir. Entre els seus promotors hi havia Hipòlit Nadal i Mallol, un activista cultural que havia nascut al Port de la Selva.

L’exposició es podrà visitar fins al 29 de gener de 2017.

‘Ressorgiment’ és una publicació catalana editada pel veí del Port de la Selva, Hipòlit Nadal, quan era a l’exili a Buenos Aires, Argentina.

La revista Ressorgiment va ser creada a Buenos Aires, a l´Argentina, ara fa just cent anys. Es va publicar, en català i de forma mensual i ininterrompuda, al llarg de cinquanta-sis anys. De fet, es tracta de la revista de més durada en català publicada a l´exili. Per commemorar que enguany es compleix el centenari de la seva fundació, i dins els actes de la festa major, l´Ajuntament del Port de la Selva ha creat  una exposició que revisa el paper que va jugar aquesta revista catalanista i, alhora, s´homenatja Hipòlit Nadal i Mallol, únic fill predilecte del poble, artífex de la publicació i un dels fundadors, juntament amb Manuel Cairol, Francesc Colomer i Luis Arias.

L’agost de 1916 apareixia a Buenos Aires la revista Ressorgiment; fundada per quatre companys:  Manuel Cairol, Francesc Colomer, Luis Arias i Hipòlit Nadal i Mallol en el marc del Casal Català de Buenos Aires. Nadal aviat es va quedar com a únic director portant la publicació amb gran rigor.  Amb motiu del centenari de Ressorgiment, el Port de la Selva i l’Alt Empordà  han volgut retre homenatge una vegada més a Hipòlit Nadal i Mallol, artífex de la publicació. Aquest homenatge s’inicia amb la difusió de l’obra de Nadal i amb la commemoració dels 100 anys de Ressorgiment, mitjançant una exposició. Ressorgiment va aparèixer mensualment, des del 1916 fins el 1972, sense interrupcions i íntegrament en català.

La mostra, que acollirà el MUME, es nodreix del material que es preserva en el fons de la biblioteca municipal de Port de la Selva. La tècnica de Cultura, Isabel Buscató, qui n´és la comissària, destaca la forta repercussió popular que va tenir la revista ja els primers anys. "Era una publicació de contingut catalanista amb tendència independentista que, en poc temps, es transformà en un referent del catalanisme i en un mitjà d´expressió dels catalans a Amèrica", explica Buscató, tot rememorant com, als sis anys de publicar-se, ja se li va fer un homenatge públic on van participar molts Casals Catalans.

A l´exposició, es pot veure la il·lustració que es va fer aquell any de celebració, dibuix que van lluir totes les portades d´aquell 1922.

L´exposició incideix molt en el rellevant paper jugat per Nadal. Fill d´una família de pescadors del Port i de formació sastre, va desertar el 1912 cap a Buenos Aires. Era un home amb molts interessos en el camp de la política i li agradava escriure. Per aquest motiu, ben aviat es va posar en contacte amb el Casal Català de la capital argentina. Des d´allà impulsà i dirigí, amb molta rigorositat, la revista, que sostentava els seus pilars bàsics en la defensa de la cultura i la llengua com a element vertebrador de la identitat catalana. En aquest sentit, Ressorgiment, que a Catalunya es podia llegir de forma clandestina, va deixar de publicar-se a causa de la seva edat avançada i, també, per qüestions pressupostàries. La mostra presenta diferents portades de la revista –cada any s´encarregava el seu disseny a un il·lustrador de renom dins la comunitat catalana i es reproduïa tots els mesos– així com també part de la correspondència que mantingué amb amics seus com ara Antoni Costa.

 

Biografia d'Hipòlit Nadal i apunts sobre la revista "Ressorgiment".


Informació extreta de:

http://www.emporda.info/cultura/2016/08/05/exposicio-recorda-cent-anys-revista/324308.html?utm_source=rss

http://www.viladeroses.cat/exposicio-sobre-revista-ressorgiment/

 

 

Més informació a:

https://hipolitnadal.wordpress.com

"Ressorgiment" a la Biblioteca Nacional de Catalunya

WEB ARCA  (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues) - Biblioteca de Catalunya