Inici > Programació Cultural > Històric > Altres Activitats > Detalls - Visita guiada al projecte de Gonzalo Elvira “Act VI. Assaig/S.T 1909/1919”
CatalàEspanyolFrancèsAnglès
 

Altres Activitats

Esdeveniment 

Títol:
Visita guiada al projecte de Gonzalo Elvira “Act VI. Assaig/S.T 1909/1919”
Quan:
18.07.2015 - 18.07.2015
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

Visita guiada al projecte de Gonzalo Elvira “Act VI. Assaig/S.T 1909/1919"


El dissabte 18 de juliol, a les 12:30h, el crític d’art i comissari d’exposicions, Oriol Fontdevila, farà una visita guiada del projecte  “Act VI. Assaig/S.T 1909/1919”, de Gonzalo Elvira.


La visita guiada és gratuïta.


Així mateix, a les 12h del mateix dia, el MUME presentarà l’exposició temporal Contes infantils de la guerra, produïda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes  i el BBVA.


Detall de la instal·lacióAct VI. Assaig / S.T 1909-1919Act VI. Assaig / S. T. 1909-1919 és un projecte artístic que té com a punt de partida les connexions,  sovint velades, entre les anomenades Setmanes Tràgiques de Barcelona (1909) i de Buenos Aires (1919). Dibuixos-gravats, pintures, fotografies i llibres d’artista es despleguen en l’espai tot creant una instal·lació que configura una mena d’arxiu visual ‒portat al present‒ sobre uns moments històrics convulsos. Reivindicacions de millores salarials, protestes contra unes condicions de vida indignes, lluites, al cap i a la fi,  per a un aprofundiment democràtic que foren contrarestades amb l´ús d’una violència extrema per part dels poders establerts. Gonzalo Elvira, amb el seu mètode de treball classificador i associatiu,  concedeix la possibilitat de resignificar uns fets històrics que adquireixen transcendència en la complexa quotidianitat contemporània. L’oblit, la memòria, la nostàlgia i la malenconia transiten per unes obres acurades –fonamentalment pictòriques‒ que tenen com a referent el document i la fotografia històrica.


Sobre el projecte, el mateix Gonzalo Elvira assenyala: “Con mirada antropológica he elegido trabajar este proyecto multidisciplinariamente […] A partir de documentos, fotografías, mapas medios gráficos, textos, bibliografía y ensayos  aparecidos recientemente. Clasificarlas, asocialrlas, revisitarlas, volver a traer estas imágenes al presente, tratando de darles una nueva visión.”


Gonzalo Elvira (Neuquén, Patagònia, Argentina) és artista visual. Actualment viu i treballa a Barcelona. Més informació sobre la seva trajectòria a: www.gonzaloelvira.com

Aquesta treball s’inclou dins la secció “Art i memòria. Propostes artístiques contemporànies”. La secció Art i memòria. Propostes artístiques contemporànies ocupa un petit espai situat al hall del MUME  i es dedica a la mostra periòdica de propostes artístiques contemporànies que tenen com eix del seu treball les relacions entre l’art i la memòria -individual i col·lectiva- associada a fets històrics i polítics. En aquest sentit, es dóna prioritat a aquelles obres que, a partir d’un esguard documental, emotiu i reflexiu, tenen en consideració la funció i influència que poden exercir la memòria i la figura del testimoni tant en la comprensió de la història del segle XX, com en una possible aproximació crítica a la complexitat del món actual.


Més informació sobre l'artista a:

Website de Gonzalo Elvira

Entrevista a Gonzalo Elvira (Diario ABC, 2013)
Museu Memorial de l'Exili

Carrer Major 43-47

17700 La Jonquera

www.museuexili.cat

0034 972556533