Inici > Programació Cultural > Històric > Exposicions Temporals > Detalls - Exposició: Walter Benjamin. Constel·lacions de l'exili
CatalàEspanyolFrancèsAnglès
 

Exposicions Temporals

Esdeveniment 

Títol:
Exposició: Walter Benjamin. Constel·lacions de l'exili
Quan:
03.10.2015 - 03.10.2015
Categoria:
Exposició Temporal Històric

Descripció

-Exposició: Walter Benjamin. Constel·lacions de l'exili

Inauguració: Dissabte 3 d'octubre de 2015 a les 12h

Exposició del 3 d'octubre al 22 de novembre de 2015


Exposició cedida per l'Arxiu Walter Benjamin de Berlín.


Organitza: Patronat Call de Girona

Col·labora: MUME

 

Walter Benjamin. Constel·lacions de l’exili

Walter Benjamin va ser un dels intel·lectuals més destacats del segle XX. La seva obra va exercir una influència d’abast mundial en els més diversos àmbits de les humanitats. Els seus treballs «Les afinitats electives de Goethe», L’origen del drama barroc alemany i el seu projecte sobre els passatges parisencs han esdevingut referents inqüestionables de la història de les idees del segle XX. Benjamin va assolir fites elevades com a crític literari i com a assagista. L’Estètica, la literatura, així com la teoria de la modernitat i el problema de la memòria històrica van ser els motius centrals del seu pensament.

Aquesta exposició és un homenatge a Walter Benjamin en el 75è aniversari de la seva mort. Benjamin es va suïcidar a Portbou, fugint del nacionalsocialisme. Com a intel·lectual alemany d’origen jueu es va exiliar a París en el moment de l’ascensió de Hitler al poder, el 1933. A París es va continuar dedicant a la seva obra en condicions de màxima precarietat, fins que l’entrada de les tropes alemanyes el va obligar a refugiar-se al sud de França. Malgrat estar en possessió d’un visat per a Espanya i per als Estats Units d’Amèrica, va creuar il·legalment la frontera francesa, en no disposar d’un permís per sortir del país. A Portbou es va lliurar davant les autoritats espanyoles, que el van voler extradir novament a França. Davant d’això no va veure altra sortida que el suïcidi.

Les constel·lacions, un tema fonamental del pensament de Benjamin, consisteixen en un cert ordre, és a dir, una determinada disposició de la realitat. L’exposició proposa una reconstrucció de la vida i l’exili de Benjamin, i la seva tràgica fi a Portbou, a través de testimonis i documents de diverses personalitats de la seva òrbita personal i intel·lectual, configurant, al seu torn, una constel·lació.

 

 

El mateix dia, una estona després, també tindrà lloc la II Edició del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin. Reconeixement a un treball assagístic inèdit

Convocat pel Consorci del Museu Memorial de l’Exili, amb el patrocini de la Diputació de Girona.

Data: 3 d’octubre de 2015

LLoc: Museu Memorial de l’Exili (La Jonquera)


 

Programa:

11:00 h: Inauguració de l’exposició Walter Benjamin. Constel·lacions de l’exili (del 3 d’octubre al 22 de novembre de 2015)

11:30 h: lectura del veredicte del jurat de la II Edició del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin

12:00 h:  teatre “La idea d’Europa”, de George Steiner, monòleg dirigit i interpretat per Òscar Intente, amb la participació de l'acordionista Ferran Martínez.

Activitat coorganitzada pel Museu Memorial del’Exili i la Casa de la Generalitat a Perpinyà, amb la col·laboració de la Fundació Catalunya-Europa.