Inici > Programació Cultural > Històric > Altres Activitats > Detalls - II Convocatòria del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin 2015
CatalàEspanyolFrancèsAnglès
 

Altres Activitats

Esdeveniment 

Títol:
II Convocatòria del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin 2015
Quan:
01.06.2015 - 30.06.2015
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

II Convocatòria del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin en la modalitat “Reconeixement a un treball assagístic inèdit”

 

 

En la documentació adjunta trobareu les bases que regiran la II Edició del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin que convocarà el Consorci del MUME l’any 2015, amb el patrocini de la Diputació de Girona, i la col·laboració de la Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili de la Universitat de Girona.

 

El període d’admissió dels textos assagístics que optin a la II Edició del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin serà de l’1 al 30 de juny de 2015.


El premi, que parteix del caràcter transversal de l’obra de l’autor judeoalemany, té fonamentalment el propòsit de donar suport a la tasca teòrica que desenvolupen professionals vinculats amb els estudis sobre art, fotografia, arquitectura, urbanisme, cinema, filosofia, història, literatura, sociologia... En tots els casos, es consideraran prioritaris els projectes que tinguin presents qüestions relacionades amb la història i la memòria del segle XX. La periodicitat de la convocatòria del premi serà biennal.

 

 

1. Bases específiques. Reconeixement a un treball assagístic inèdit.

1.1. Atès que Walter Benjamin ha estat un dels autors del segle XX que millor va conrear l’assaig, al qual va conferir una dimensió renovadora i suggeridora, es proposa una línia de suport a un gènere literari fonamental per entendre el nostre passat recent i la nostra contemporaneïtat. Es defineix com a treball assagístic inèdit tot aquell estudi que tingui per objecte temes vinculats amb l’art, la fotografia, l’arquitectura, l’urbanisme, el cinema, la filosofia, la història, la literatura, la sociologia... Es tindran en compte aquells treballs que siguin capaços de contenir i d’inspirar-se en el caràcter polièdric del pensament i l’escriptura de Walter Benjamin i que, alhora, se centrin en assumptes relacionats amb la història i la memòria del segle XX.

1.2. El treball haurà de tenir un mínim de 210.000 caràcters amb espais (100 pàgines) i no podrà excedir dels 525.000 caràcters amb espais (250 pàgines).

1.3. L’autor/a premiat/da rebrà la quantitat de 4.500 euros. El lliurament d’aquesta quantitat i tots aquells aspectes relacionats amb els drets d’autor -i les condicions de publicació si s’escau- es concretaran en la signatura d’un conveni/contracte d’edició en el moment de la proclamació de l’assaig guanyador.

1.4. Si el Jurat ho considera adient, el treball premiat es podrà editar en el termini d’un any en una coedició entre el Consorci del MUME  i la Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili, de la Universitat de Girona. La llengua de la publicació serà, en primera instància, el català. Amb tot, si el jurat ho considera apropiat, en alguns casos es podrà incloure en l’edició catalana la traducció a alguna de les llengües següents: alemany, anglès, espanyol, francès o italià.

1.5. L’autor/a ostentarà la propietat del text original de l’assaig guardonat i en podrà disposar lliurement  per a la seva edició i divulgació, sempre que respecti la primera opció de publicació per part del Consorci del MUME i la Universitat de Girona.

1.6. En tots els casos, els logos adscrits al Consorci del MUME, la Universitat de Girona  i la Diputació de Girona hauran de figurar en la publicació. A més, es farà constar explícitament que l’assaig ha estat reconegut amb el PREMI INTERNACIONAL MEMORIAL WALTER BENJAMIN.


2. Normes generals de presentació

2.1   Al premi, que té un caire internacional, hi podran accedir tots/es els/les ciutadans/es que estiguin interessats/es en les temàtiques considerades en aquestes bases.

2.2   El/la participant haurà de presentar tres còpies en paper i una versió en format digital del treball assagístic inèdit.

2.3   Als documents o materials corresponents al treball concursant, el/la participant hi haurà d’adjuntar les dades següents:  nom, cognoms, número de DNI o passaport, adreça postal, telèfons, adreça electrònica i currículum professional, , un breu resum de l’assaig (15 línies). Aquestes dades s’hauran d’acompanyar també amb una còpia compulsada del DNI o document d’identitat equivalent.

2.4   Els treballs assagístics s’han de trametre per correu postal certificat o lliurar per registre d’entrada al Consorci del MUME, Carrer Major 43-47, 17700 La Jonquera, i es farà  constar PREMI INTERNACIONAL MEMORIAL WALTER BENJAMIN.

2.5  Els treballs assagístics es podran presentar en català, espanyol, francès i anglès. En el cas que el text original sigui en una altra llengua, caldrà incloure la corresponent traducció a una de les llengües esmentades.

2.6   El període d’admissió serà dels dies 1 al 30 de juny de 2015, ambdós inclosos.

2.7  El veredicte del jurat tindrà lloc el mes de setembre de 2015 en el marc de la realització dels actes relatius a la commemoració anual de  la mort de Walter Benjamin.

2.8   El jurat estarà format per la presidència,  els vocals,  i un secretariat els membres del qual no tenen dret a vot.

2.9 La participació en la convocatòria d’aquest premi implica l’acceptació d’aquestes bases i de la resolució del jurat. També suposa admetre canvis que es puguin produir a posteriori com a conseqüència de factors externs a l’organització.

 

 

Presidència

President/a del consorci del MUME

 

Vocals del Jurat del Premi

Francesc Abad (Artista visual)

Xavier Antich (UdG)

Jordi Llovet (UPF)

Pilar Parcerisas (comissària d’exposicions, crític d’art i membre del CONCA)

Àngel Quintana (UdG)

Erdmut Wizisla (Arxiu Walter Benjamin, Berlin)

Jörg Zimmer (UdG, Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili)

 

Coordinació i secretariat

Jordi Font (director del MUME)

Maximiliano Fuentes ( UDG, Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili).

 

 


-II Edició del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin.

Reconeixement a un treball assagístic inèdit

3 d'octubre de 2015

Convocat pel Consorci del Museu Memorial de l’Exili, amb el patrocini de la Diputació de Girona.

 

Programa:

11:00 h:  Inauguració de l’exposició Walter Benjamin. Constel·lacions de l’exili (del 3 d’octubre al 22 de novembre de 2015)

11:30 h: Lectura del veredicte del jurat de la II Edició del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin

12:00 h:  Teatre “La idea d’Europa”, de George Steiner, monòleg dirigit i interpretat per Òscar Intente, amb la participació de l'acordionista Ferran Martínez.  Activitat coorganitzada pel Museu Memorial de l’Exili i la Casa de la Generalitat a Perpinyà, amb la col·laboració de la Fundació Catalunya-Europa.

LLoc: Museu Memorial de l’Exili (La Jonquera)

Data: 3 d’octubre de 2015