Inici > Programació Cultural > Històric > Art i Memòria > Detalls - Art i Memòria: Pep Dardanyà
CatalàEspanyolFrancèsAnglès
 

Art i Memòria

Esdeveniment 

Títol:
Art i Memòria: Pep Dardanyà
Quan:
07.02.2015 - 31.05.2015
Categoria:
Art i memòria històric

Descripció

Art i Memòria: Pep Dardanyà / Postdata

Dins la secció “Art i Memòria”, el MUME presenta l’obra  “Postdata” de l’artista Pep Dardanyà.

Inauguració: 7 de febrer, a les 13h

L’exposició es podrà veure del 7 de febrer al 31 de maig de 2015

Aquesta petita exposició, que es compon d’una Instal·lació de vídeo i fotografia, parteix de l’experiència familiar de l’artista. Fa pocs anys, l’artista es va assabentar que un germà del seu avi matern havia desaparegut al front de guerra de la Noguera-Pallaressa l’any 1938. Arran d’aquest fet traumàtic, el seu avi –Joan- va demanar, molts anys després, que Josep –el nom del desaparegut- fos el nom del seu nét.

Aquesta revelació  familiar porta l’artista a rastrejar les vivències del seu avi i els seus dos germans durant la Guerra Civil, l’exili i la postguerra franquista. A partir del cas del germà del seu avi desaparegut (Josep), indaga també sobre la trajectòria del seu propi avi (Joan) empresonat a Mataró durant 3 anys en plena postguerra, i la d’un altre germà, Francesc, que va emprendre el camí de l’exili a França, passant pel camp de Sant Cebrià i per una Companyia de Treballadors estrangers a Villefranche de la Rouergue.

Tal com assenyala el mateix artista: “Havia escoltat i llegit moltes històries sobre la guerra civil però no va ser fins aquest moment, reconstruint les vides dels tres germans, que vaig tenir plena consciència de les seves conseqüències. La mort, la repressió i l’exili dels meus familiars representaven les tres formes d’acabar una guerra per part dels vençuts i això tenia incidència directe sobre la meva vida i el meu caràcter.”

El projecte “Postdata” vol ser un modest exercici de recuperació de memòria familiar i, al mateix temps, un homenatge als que varen patir les conseqüències de la guerra. Els documents reals recuperats i la descripció objectiva dels fets ens remeten a la legitimitat de la memòria. Però son les noves imatges creades per l’artista, en tornar als paratges on van succeir els fets,  les que transmeten l’emoció per la via de recórrer la geografia sentimental d’aquelles experiències.

Del 7 de febrer al 31 de maig de 2015

Espai-hall del MUME


Art i memòria. Propostes artístiques contemporànies

Aquest espai del MUME, situat al hall, –i que compta amb la col·laboració puntual del col·lectiu Maçart- es dedica a la mostra periòdica de propostes artístiques contemporànies que tenen com eix del seu treball les relacions entre l’art i la memòria -individual i col·lectiva- associada a fets històrics i polítics. En aquest sentit, es dóna prioritat a aquelles obres que, a partir d’un esguard documental, emotiu i reflexiu, tenen en consideració la funció i influència que poden exercir la memòria i la figura del testimoni tant en la comprensió de la història del segle XX, com en una possible aproximació crítica a la complexitat del món actual.