Inici > Programació Cultural > Històric > Exposicions Temporals > Detalls - Exposició "Autoritzats per a sortir". L'èxode del 36
CatalàEspanyolFrancèsAnglès
 

Exposicions Temporals

Esdeveniment 

Títol:
Exposició "Autoritzats per a sortir". L'èxode del 36
Quan:
01.12.2018 - 01.12.2018
Categoria:
Exposició Temporal Històric

Descripció

Exposició  “«Autoritzats per a sortir». L’èxode del 36”

Exposició de l'1 de desembre de 2018 al 3 de febrer de 2019.

Inauguració: Dissabte, 1 de desembre de 2018, a les 12h.

 

 

Quan al febrer de 1939, prop de 450.000 persones passaven la frontera per refugiar-se a França, al Principat, començaven a arribar milers dels catalans que havien fugit l'estiu de 1936. Es tractava d'un col·lectiu força més homogeni que l'exili de 1939, ja que estava representat pels catalans vinculats a les classes dirigents, a l'Església i a la dreta política del Principat.

La fugida de Catalunya es va produir gràcies a la tasca dels consolats estrangers a Barcelona, però sobretot a la dels consellers i del mateix president de la Generalitat, Lluís Companys. Fugien del procés revolucionari i la consegüent repressió arran del fracàs colpista de 19 de juliol al Principat. La majoria van embarcar al port de Barcelona en destinació al sud de França, però sobretot a Itàlia, a la ciutat de Gènova.

Els "catalans de Gènova" van romandre a l'estranger esperant que la guerra finalitzés. Amb tot, quan aquesta va acabar, molts d'ells ja havien col·laborat econòmicament, personalment i professionalment a la causa franquista. Tornaven a Catalunya darrere de les tropes franquistes per a recuperar les seves propietats i contribuir a la configuració del "Nuevo Estado".

 

Podeu descarregar i consultar la nota de premsa de l'exposició.

 

Organitza:  MUME

Comissariat: Rubèn Doll-Petit