Inici > Programació Cultural > Històric > Art i Memòria > Detalls - Art i Memòria: Olivier Moulaï
CatalàEspanyolFrancèsAnglès
 

Art i Memòria

Esdeveniment 

Títol:
Art i Memòria: Olivier Moulaï
Quan:
01.03.2012 - 01.07.2012
Categoria:
Art i memòria històric

Descripció

Art i memòria. Propostes artístiques contemporànies

Olivier Moulaï

Pasos, 2009

(Amb els testimoniatges de Serge Barba, Celia García, Laetitia Lazizi, Gabriel Llesta, Parisa Mostofi)

Producció: Elmediator

Vídeo HD 1080i50, 25,30’

 

 

Les filles i els fills d’exiliats, de perfils diversos, testimonien la seva història familiar. Els records  dispersos, i l’imaginari construït a partir del silenci, originen imatges fragmentades.

 

“El projecte va néixer d’un encàrrec per a la commemoració del 70è aniversari de la Retirada (1939/2009). He desitjat i tractat d’establir connexions amb altres exilis. Arran d’això he pensat en la filmació del camí d’exili de Walter Benjamin a la frontera dels Pirineus catalans, i en aquesta frase gravada en el memorial de Portbou (obra de Dani Karavan): « Honorar la memòria dels éssers anònims és una tasca més àrdua que honorar aquella de les persones celebres. La idea de construcció històrica es consagra a aquesta memòria dels éssers anònims»"

 

 

Olivier Moulaï, cineasta i realitzador instal·lat a Perpinyà, està interessat particularment en els territoris de frontera, en el seu patrimoni cultural, la seva memòria i la seva transmissió. Amb la càmera, captura les històries d’altres a fi de trobar una col·lisió entre veritat i mite, com és el cas d’un testimoniatge d’un fill d’un exiliat espanyol: «Quan era petit, sabia que no podria retornar al meu país. En fi, retornar-hi… jo no hi havia anat mai allà». En el seu treball, intenta de permetre que la gent parli del seu passat. Això significa concedir-los el rol de narrador. D’aquestes realitats, viscudes o imaginades, n’extreu imatges amb l’objectiu 
d’obrir un diàleg entre elles.

 

 

Més informació a: http://pasos.36vues.com/pasos.html


De l’1 de març  fins al 30 de juny de 2012

Espai-hall del MUME